Po koncertu Moškega pevskega zbora Markovci

02 Maj 2015

VIR: List iz Markovcev (Leto 16, številka 2, maj 2015)

201505-list-iz-markovcev-maj-po-koncertu

Po koncertu moškega pevskega zbora Markovci

Moški pevski zbor Markovci, sekcija Kulturnega društva "Alojz Štrafela" smo v mesecu aprilu nastopili po daljšem premoru. Premor ni bil namenjen pevski pavzi, ampak vajam. 

Zbor je do začetka letošnje sezone zelo uspešno vodil Srečko Zavec. Zelo smo hvaležni in ponosni na skupnih 19 let. Naših trenutkov, ki so prerasli v čudovite spomine nam ne more nobeden ukrasti ali skriti, in to je dobro, saj se jih zelo radi spominjamo. Zavedamo se, da so tudi današnji rezultati plod trdega In dobrega dela v preteklosti.

Zagotovo ni novica, da je v lanskem septembru zbor prevzel 31 - letni Uroš Sagadin iz Hajdine, ki z glasbo živi že 20 let. Organist v cerkvi je postal že pri svojih dvanajstih letih, kot zborovodja pa se je preizkusil že pred polnoletnostjo. Za sabo ima nekaj let dela z moškim kvartetom, deset let je zborovodja cerkvenega mešanega pevskega zbora, pet let ženske vokalne skupine in tri leta deluje kot pevec v priložnostnem kvartetu študentov, za sabo ima tudi osem let solopetja na Konservatoriju v Mariboru.

Izziv v Markovcih je sprejel s tehtnim premislekom, saj se je zavedal, da prevzema zbor z dolgoletnimi izkušnjami in tradicijo. Po pregledu našega  dosedanjega dela smo skupaj začrtali smernice in določili cilje. 

Skoraj osem mesecev trdega dela je bilo potrebno, da smo se v aprilu predstavili s povsem prenovljenim repertoarjem. Premierni nastop ali prvo generalko smo imeli v soboto 11. aprila, v Refektoriju Minoritskega samostana na Ptuju. Sodelovali smo na zaključni prireditvi Vino Ptuj 2015, ki jo tradicionalno pripravlja Društvo vinogradnikov in sadjarjev Haloze. Šlo je že za tradicionalno 25. ocenjevanje vin in podelitev priznanj najboljšim vinogradnikom.  

Zadovoljni s prikazanim smo se na naslednji nastop, ali drugo generalko pred našim koncertom, odpravili že naslednji dan, ko smo nastopili na 2. Reviji pevskih skupin in godbe na pihala občine Markovci. Prireditev se je, v organizaciji domačega Kulturnega društva, odvijala v večnamenski dvorani v Bukovcih. Odlično organizirano prireditev je zmotila le slabša akustika v dvorani.

Mogoče je tu pravo mesto, da opozorimo vse odgovorne, da kljub zelo kulturno - bogatemu področju in številnim prireditvenim dvoranam, v celotni občini ne premoremo prostora, ki bi ga lahko imenovali "kulturni dom", ki bi pevce optimalno zadovoljeval z akustiko.

V soboto, 18. aprila, smo v veliki dvorani v Markovcih imeli zelo odmeven tradicionalen spomladanski koncert s gosti, kjer smo pokazali trud celoletnega dela. Predstavili smo se z žanrsko raznolikim in pestrim glasbenim programom, ki ima svežino in mladostno zagnanost. Le ta predstavlja velik izziv za pevce. Ponosni smo, da smo petju pri dveh pesmih dodali tudi odrski nastop. Gre za skladbi mlajše slovenske skladateljice Tadeje Vulc: Nastop in Repna juha za 4 osebe.

Po odmevih ocenjujemo, da smo z izborom programa in izvedbo izpolnili in celo presegli pričakovanja slehernega poslušalca na koncertu. Koncert sta vodila učenca OŠ Markovci Tamara in Niko. Skupaj z mentorico Dorotejo Kostanjevec so svoje delo odlično opravili. Voditelja sta bila prava svetla točka prireditve.

Sprva  smo razmišljali, da bi koncert izvedli v stari šolski telovadnici, a smo se po izkazanem  interesu odločili, da prireditev izpeljemo v 2/3 velike večnamenske dvorane. Izkazalo se je, da je odločitev bila pravilna.

Gostje koncerta so bili mešani pevski zbor Rdeča zvezda iz Saleža v Italiji, ki neprekinjeno deluje že od konca druge svetovne vojne. Prikazali so odličen program in sproščeno izvedbo in dokazali, da gre za zelo kvalitetno pevsko skupino, ki je na tekmovanju primorskih pevskih zborov že večkrat dosegel bronasto in srebrno priznanje.  Zbor je že gostoval širom po Italiji in tudi v Rusiji. Izdali so že tudi zgoščenko: Naše stezice. V letošnji sezoni se zbor pripravlja na različna tekmovanja v jeseni. Z delnim programom, se je zbor predstavil tudi na našem koncertu. 

Po koncertu, na pogostitvi, so se med obema društvoma v sproščenem vzdušju spletle prijateljske vezi. Nas so že povabili na njihovo prireditev, ki jo pripravljajo v mesecu septembru.

Radi bi se zahvalili županu Milanu Gabrovcu za izrečene pohvalne besede in podporo pri izvedbi koncerta in kolektivu OŠ Markovci, z ravnateljem Ivanom Štrafelom na čelu, za vso opravljeno pomoč in podporo pri pripravi dvorane in drugih šolskih prostorov.

Ne smemo pozabiti na pomoč ekipama Megasound in SipTV, ki nam stojijo ob strani pri naših idejah in projektih. Z njimi ni nič nemogoče. 

Pevci smo iz odra stopili zelo zadovoljni. Veliko so nam in nam pomenijo čestitke in navdušeni obrazi naših poslušalcev. To je neprecenljiva energija, ki jo pozna vsak, ki je kadarkoli bil zadovoljen s svojim nastopom. 

Veseli smo, da smo opozorili na prostorske zagate našega društva. Večkrat smo omenili, da smo društvo, ki dobiva priznanja, pohvale in zahvale, a žal nimamo stene, kamor bi te spomine lahko obesili. Na koncertu nam je župan ne samo obljubil, ampak celo zagotovil društvene prostore do društvenega Abrahama, ki ga bomo praznovali v letu 2018. Držimo ga za besedo.

Največji projekt v tej sezoni je za nami. Čaka nas še nastop na območni reviji pevskih zborov in že zdaj bi vas radi povabili na občinsko proslavo ob dnevu državnosti, ki jo na predvečer praznika organizira naše društvo. Nato pa bomo skupaj čakali naslednjo sezono. Načrti za to pa že nastajajo.

Člani zbora z zborovodjem zelo uspešno preskakujemo polena, ki se včasih načrtno in še večkrat nenačrtno znajdejo na naši poti. To preskakovanje ovir nas le še bolj združuje in bogati.  

avtor: Aleš Milošič

Close Panel

Login

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information