Kmetčeve skladbe nas spremljajo že pet desetletij

02 Junij 2014

VIR: List iz Markovcev (2. junij 2014)

201406-markovski-list-kmetceve-skladbe

Prireditev v spomin domačina Toneta Kmetca

Kmetčeve skladbe nas spremljajo že pet desetletij

V organizaciji Kulturnega društva »Alojz Štrafela« Markovci smo pripravili spominski popoldan v spomin domačina Toneta Kmetca.

Tone Kmetec je bil rojen 5. junija 1932, v kmečki družini v Strmcu v Halozah. S harmoniko se je srečal že v rosni mladosti, prvo pa so mu kupili, ko je bil star 14 let. Doma je pridno treniral in svoj meh je rad večkrat raztegnil - najprej na kakšni hišni zabavi, pozneje pa tudi po gostijah. Družino si je ustvaril skupaj z Marijo rojeno Vajda v Bukovcih 172.

V torek, 4. oktobra 2011, opoldan je v ptujski bolnišnici v 80. letu umrl.

Tone Kmetec je s svojim narodno - zabavnim ansamblom razveseljeval ljubitelje domače glasbe polnih štirideset let. Ansambel Toneta Kmetca je bil ustanovljen daljnega leta 1964 in je najprej deloval kot ansambel radia Ptuj, pozneje pa povsem samostojno, vse do leta 1991. Sprva sta v njem pela Marija Matjašič in Miro Makoter. Kmalu je prišla k ansamblu Marija Vajda Kmetec in nadaljevala v duetu z Mirom Makoterjem. Hitro so bila na vrsti tudi prva snemanja.

Ansambel je sodeloval z vokalnim kvartetom Ormoški fantje, v katerem je pel tudi Ivan Švajgl. Prav on je leta 1976 zamenjal Mira Makoterja in v ansamblu pel do leta 1981. Kmalu zatem se je ansambel dvakrat odpravil na gostovanje k slovenskim izseljencem in njihovim potomcem po Kanadi in ZDA. Razveseljeval je tudi poslušalce po Avstriji in Nemčiji. V poznih devetdesetih letih je prenehal nastopati.

Ostali so radijski in televizijski posnetki, ki ne bodo šli nikdar v pozabo. Ansambel Toneta Kmetca je posnel glasbo za več kot trideset kaset in plošč različnih velikosti, na njih pa je zbran niz nepozabnih skladb, ki so se za vekomaj vtisnile v srca ljubiteljev domače glasbe: Mamica je kakor zarja, Marjana, Ljubica, lahko noč, Po štajerski deželi, Ko so fantje proti vasi šli, Bleda luna, Stara domačija, Padajo snežinke bele, Jaz sem pa cigan baron, Ko dan se zaznava, Mami, oj mami in številne druge.

Ponosni smo, da je bil Tone občan naše občine. Prav je bilo, da smo se mu priklonili s spominsko prireditvijo in posthumnim občinskim priznanjem. Prireditev, ki smo jo pripravili na velikonočni ponedeljek (21.4.2014), je do zadnjega mesta napolnila veliko športno dvorano v Markovcih. Število obiskovalcev je presedlo 1.500 ljudi. Spominski koncert je bil nabit s čustvi in lepimi spomini na minula leta glasbenega ustvarjanja Toneta. Poleg tega, da je bil Tone velik prijatelj našega zbora je povezovalni člen z našim društvom tudi prehitro preminuli Janez Bezjak, ki je bil 19 let zborovodja Moškega pevskega zbora Markovci in dolga leta klarinetist v Tonetovem ansamblu. Vesel sem, da sem pri ideji in sami organizaciji prireditve našel ogromno podpore pri članih našega društva. Ogromno dela je bilo opravljenega, ogromno stvari je bilo odlično izpeljanih, nekaj bi jih lahko naredili še boljše. Prepričan sem, da smo izpolnili, če ne celo presegli, pričakovanja obiskovalcev. Zadovoljni poslušalci so pa bili naš cilj. Po sami prireditvi smo prejeli ogromno pohval in vemo, da se bo o tej prireditvi še nekaj časa govorilo.

Velik pečat prireditve je pustil Boris Kopitar, dolgoletni Tonetov prijatelj, ki je prireditev povezoval. Kljub temu, da je vajen vodenja velikih projektov, ga je na samem začetku presenetila množica ljudi v dvorani. Pri pripravi veznega besedila, voditelj ni želel nobene podrobnosti prepustiti naključju.

Koncert smo pričeli člani MoPZ Markovci, ki smo skupaj z voditeljem odpeli Bledo luno. Nadaljevali smo s priredbo Kmetčeve Mami oj mami. Priredbo te in Stare domačije je posebej za naš zbor napisala gospa Nataša Petek, odlična mlada glasbenica in profesorica glasbe iz Lenarta.

V nadaljevanju popoldneva so se predstavili številni glasbeni izvajalci. Vsak izmed njih je zaigral po eno Kmetčevo in eno svojo skladbo. Na odru velike večnamenske dvorane so se poleg Borisa Kopitarja in gostiteljev in organizatorjev prireditve (MoPZ Markovci) zvrstili še Ansambel Roka Žlindre, Štajerci, Pomladni zvoki, Ansambel Ekart, gospod Ivan Švajgl, Ansambel bratov Gašrerič in skupaj z Ansamblom Šok kvintet smo zapeli tudi Orači iz Markovcev, sekcija KD "Alojz Štrafela" Markovci. Pod odrom so ob melodijah zaplesali člani folklornega društva Anton Jože Štrafela Markovci.

Vrhunec prireditve je bil trenutek, ko smo člani na oder povabili vse nekdanje člane ansambla. Zahvale sta podelila predsednik društva Franc Visenjak in podpredsednik Marko Kunčnik. Prejemniki priznanj so bili Franc Pliberšek, Hinko Dasko, Rudi Mohorko, Jože Zidanšek, Ivan Švajgl, Roman Zavec, Feliks Polanec, Milan Hrovat, Vlado Markovič, Marija Mlinarič Matjašič, Franc Majcen, Stanko Murko, Marija Mohorko, Rudi Kolarič, Matija Miško, Franc Plohl in Marija Kmetec. Tudi vsi nekdanji člani zasedbe so bili izjemo zadovoljni, saj so se prvič zbrali v tako številčni zasedbi. Članom kulturnega društva »Alojz Štrafela« Markovci je gospod Franc Pliberšek, v imenu vseh nekdanjih članov ansambla Toneta Kmetca, v spomin in zahvalo na izpeljano prireditev podarili velik okvir s kolažem fotografij. Okvir je že na steni začasnih prostorov našega društva in bo mogoče kdaj visela  tudi na steni lastnih prostorov.

Na tem mestu bi se rad v imenu celotnega društva zahvalil gospe Mariji Kmetec za pomoč in podporo pri nastajanju prireditve. Velika zahvala gre vsem nekdanjim članom ansambla Toneta Kmetca, da ste se odzvali na povabilo in ste prišli na prireditev.

Zahvaljujemo se OŠ Markovci, gospodu ravnatelju Ivanu Štrafeli, za neizmeren posluh pri naših željah, Županu gospodu Milanu Gabrovcu in svetnikom občinskega sveta Občine Markovci za izglasovan predlog prejemnika občinskega priznanja, gospodu Borisu Kopitarju za profesionalen odnos pri pripravi njegovega dela. Zahvaljujemo se vsem ansamblom, ki ste brezplačno sodelovali na prireditvi. Zahvaljujemo se Folklornemu društvu za odplesane plese in pomoč pri podelitvi priznanj in zahval nastopajočim. Zahvaljujemo se gospodu Branku Veseliču (SIP TV) za organizacijo ozvočenja, projekcije, osvetlitve in snemanja prireditve. Zahvaljujemo se KD Bukovci in PGD Bukovci za izposojo stolov, PGD Markovci za opravljeno požarno stražo v dvorani. Zahvaljujemo se tudi družbi Radio Tednik Ptuj za medijsko podporo prireditve. Zahvaljujemo se podjetju Revital iz Kidričevega za aranžiranje prireditvenega prostora. Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam kakorkoli pomagali pri prireditvi in ste kljub prazničnim dnem bili pripravljeni pomagati. 

Še enkrat bi se osebno rad zahvalil Upravnemu odboru s predsednikom Francem Visenjakom na čelu in vsem članom našega društva za podporo in pomoč pri izpeljavi prireditve. V imenu društva, se zahvaljujem zborovodju Srečku Zavcu in nenazadnje tudi našim družinskim članom, ker so pripravljeni podpirati naše dejavnosti.

Spet smo dokazali, da zmoremo in znamo organizirati največje občinske prireditve, čeprav to pri deležu, ki ga dobimo iz občinske strani, pri sofinanciranju Kulturnih programov, sploh ni vidno. Občane in obiskovalce omenjene prireditve pa vprašujemo ali menijo, da je borih nekaj več kot 1.400 € za tekoče celoletno delovanje našega društva dovolj?

Close Panel

Login

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information