Ne le pesem, druži jih prijateljstvo

28 April 2013

VIR: VEČER - 19.4.2013

20130419-vecer

Datum: 19.4.2013 - Stran: PODRAVJE  

 

Smo se kar povabili

Ne le pesem, druži jih prijateljstvo

Moški pevski zbor Alojza Štrafele Markovci je to pomlad praznoval 45 let neprekinjenega delovanja. Kdor se z njimi sreča, bo zagotovo "zažvrgolel kak ftiček"

Moški pevski zbor Markovci prepeva že 45 let.

Bilo je pred kakimi dvajsetimi leti in več, Haloze so bile odete v jesensko meglo, na Švabovem pa glasno kot že dolgo ne, saj so se tamkaj na jesenskem srečanju zbrali pevci Moškega pevskega zbora Alojz Štrafela iz Markovcev. Prepevali so, da bi se vsem, ki bi jih slišali, milo storilo, a tisti večer je bil namenjen njim samim in le Miciko iz ene od sosednjih bregač je prineslo tja gor, da je sedla na klop ob peči in jim prisluhnila. "Tistim pubecom, ki so žvrgoleli kak ftičeki," kot je porekla ženica v slovo. Takih pojočih srečanj, včasih tudi glasnih, da se je vsa vas pri Komendi sredi noči zbudila in stopila na ulico gledat, kdo neki tam poje, je bilo še veliko, in markovski pevci se jih po 45 letih skupnega delovanja še kako radi spomnijo. Kot pevskih taborov v Šentvidu pri Stični, kjer so se rojevala nova prijateljstva in so skupaj z njimi zapele tudi njihove žene in dekleta.

Ne samo pesmi glas, možakarje, zdaj si za šalo rečejo kar sivi panterji, je vselej povezovalo tudi prijateljstvo, druženje v dobrem in hudem, kajti življenje prinaša s sabo najrazličnejše zgodbe in tem se tudi pevci niso mogli izogniti. "Tačas nas v pevskem zboru poje nekaj nad trideset, mnogi že desetletja, veseli pa smo, ker se nam vsako leto pridruži še kak mlad fant in se nam tako za prihodnost našega zbora ni bati. Smo pa veseli vsakega, ki se odloči za sodelovanje z nami," pravi Franc Visenjak, zdajšnji predsednik zbora, ki ga je slišati na vseh občinskih prireditvah v Markovcih in tudi v vseh sosednjih krajih pa na medobčinskih revijah in najrazličnejših pevskih nastopih. Tradicionalni spomladanski koncert vselej popestrijo z gostovanjem kakega zbora, orkestra ali glasbene skupine iz bližnjih in daljnih krajev, in potem druženju pozno v noč, ki se največkrat prevesi v zgodnje jutro, ni videti konca. "Občina Markovci, nekdaj še krajevna skupnost, podpira našo dejavnost, ljudje nam radi prisluhnejo in se družijo z nami, to pa je tudi tisto najlepše, kar lahko pričakujemo od naših poslušalcev. Domači ljudje znajo biti ostri kritiki kakega nastopa, a mi jih s svoji petjem vselej prepričamo in naša koncertna druženja se običajno kar prehitro iztečejo," pravijo markovski pevci, ki jih zadnjih petnajst let v umetniške pevskozborovske vode smelo vodi zborovodja Srečko Zavec.

Prvih devet let je zbor vodil Štefan Vugrinec, učitelj na domači osnovni šoli, ki jim še vedno rad prisluhne in z njimi tudi zapoje. Učiteljevo delo je kot zborovodja nadaljeval Janez Bezjak, ki je s svojim delom zaznamoval skoraj dvajset let moškega zborovskega delovanja v Markovcih, starejši pa se še spomnijo, da so v Markovcih in okoliških vaseh že od nekdaj radi prepevali, in to še v časih, ko zbora tam sploh ni bilo, a je za kulturno življenje v kraju skrbel Ciril Kafol, navdušeni pevec in zborovodja, nekaj časa tudi šolski ravnatelj v vaški šoli. "Za nami je toliko pevskih nastopov in gostovanj, da se jih že kar težko spomnimo, a vsak od naših pevcev bi imel kaj povedati o naših pevskih dogodivščinah. Nam preprosto nikdar ni dolgčas, lepo se imajo tudi tisti, ki se povsem naključno znajdejo v naši družbi. Mi se preprosto spogledamo, ujamemo pravi trenutek in zapojemo razpoloženju primerno pesem. Včasih je to kaj pomladno razigranega, spet drugič kakšna malce nostalgična, tudi žalostna pesem, ki seže do srca," pravijo pevci, ki so na zadnjem nastopu s ponosom zaploskali tudi svojemu najmlajšemu pevcu in solistu Aljažu Štumpfu. "Od nekdaj vemo, da na mladih svet stoji, in zato še kako negujemo medgeneracijsko sožitje. V zboru tako prepevajo tudi po tri generacije pevcev iz ene družine. Kaj je lepšega kot videti mladega pevca ob očetu in dedku," so s svojim pevskim delovanjem upravičeno zadovoljni markovski pevci.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Close Panel

Login

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information